206 poze   44478 vizite

mai multe date despre perusi

Perusul (Melopsittacus undulatus) este numele singurei specii din genul Melopsittacus, care face parte din familia psittacidae, familie ce include cele peste 300 de specii de papagali.



Frumusetea decorativa a perusului ondulat si reproducerea lui relativ usoara au contribuit la succesul pe care l-a atins aceasta specie de pasari exotice. Statisticile spun ca atat in randul amatorilor, cat si printre crescatorii renumiti care participa la expozitii, perusul detine recordul de raspandire.

Originari din Australia, perusii au fost adusi in Europa cu cateva sute de ani mai tarziu decat alte specii de papagali. La inceputul secolului al XIX-lea, perusii erau importati din Australia in numar imens, destinati sa fie vanduti. Mult inainte ca Australia sa interzica exportul de perusi, in Europa au aparut crescatori care s-au specializat in reproducerea perusilor.

Au fost obtinute exemplare excentrice, mult diferite de modelul original. Mutatiile genetice au dus la obtinerea unor specii cu penaj galben stralucitor, apoi la obtinerea unor varietati albastre, albe, existand posibilitatea aparitiei unor culori noi in viitor. Perusii au cam 18 cm inaltime, si cantaresc intre 30 si 40 de grame. Tipul salbatic are penajul de culoare verde si prezinta o masca galbena pe frunte si pe fata. Gatul este impodobit cu un numar variabil de pete negre, in timp ce penele obrajilor sunt colorate in albastru violet. Ceafa si aripile sunt brazdate de linii negre si galbene, iar penajul cozii este verde-albastru.

Zona carnoasa din jurul narilor este albastruie la masculi si bej-maronie la femele. Picioarele sunt de culoare maroniu-cenusiu, iar ochii sunt caprui, intr-o nuanta inchisa, iar irisul alb-galbui. Ciocul, de forma conica, este colorat in sidefiu la pui si in maroniu la adult.

Penajul puilor este mai inchis la culoare, brazdat cu linii care pornesc de la gat si ajung pana la cap. Perusilor tineri le lipseste cercul din jurul ochilor, acesta conturandu-se dupa ce ating varsta de trei luni. Puii isi schimba penele la varsta de cinci luni, perioada dupa care devine dificila aprecierea varstei pasarii. "Cantecul" perusilor variaza de la ciripitul usor, echivalentul unei simple "flecareli", pana la tipatul inspaimantat, prin care se ramarca de la mari distante.

Colivii

Majoritatea perusilor sunt tinuti in colivii, dar este indicat sa achizitionati o voliera. Este foarte important sa-i asigurati perusului suficient spatiu de zbor. insa daca nu aveti spatiu necesar, este foarte bine sa lasati perusul liber, prin camera, macar o ora pe zi (nu trebuie lasat singur nicio clipa). Coliviile sunt de doua feluri: cele gasite in comert, folosite de posesorii obisnuiti, si cele folosite de crescatori. O colivie "ideala" trebuie sa fie rectangulara, sa fie cromata ( este mai usor de curatat) si partea de jos sa fie acoperita. Acest model de colivie se gaseste si in magazinele de specialiatate. O data achizitionata o colivie, trebuie sa procurati un suport pentru hrana, o adapatoare, betele de suport si jucarii ( majoritatea coliviilor sunt dotate cu asa ceva). Colivia nu trebuie amplasata direct in razele soarelui, dar nici in curent. De asemenea este indicat ca seara , colivia sa fie acoperita cu o panza.


Voliere

Ansamblurile de dimensiuni mari se numesc voliere, acestea avand avantajul ca permit amplasarea mai multor cuiburi si ca pot fi tinute in exterior. Totodata, ele permit gazduirea unui numar mare de pasari. Materialele in care acestea sunt disponibile sunt foarte variate, astfel ca puteti alege intre modele confectionate din sarma cuprata sau din plasa sudata ori impletita. Perusii au tendinta de a ciuguli lemnul, de aceea sunt volierele din sarma plastificata. Volierele amplasate in exterior ofera perusilor cele mai bune conditii de viata. Ele asigura un spatiu suficient de zbor, si nu in ultimul rand se pot bucura de razele soarelui sau de adierea vantului. Daca va hotarati sa amplasati o voliera in gradina dumneavoastra, trebuie sa stiti cateva aspecte:

-exista perusi care fac galagie si in toiul noptii, lucru suparator pentru vecini; -existenta pradatorilor naturali: serpi , pasari de prada, chiar si sobolani; -pozitionarea volierei (nu trebuie asezata sub copaci sau in locuri joase); -asezarea volierei direct pe pamant nu este optima; -voliera trebuie acoperita partial sau total (indicate sunt panourile de plastic) -o voliera trebuie sa contina diverse jucarii, fara de care perusii s-ar plictisi

In concluzie, trebuie sa tineti cont si de aceste aspecte inainte de a muta perusii intr-o voliera exterioara.

Nutritia perusilor

Nutritia reprezinta unul dintre cele mai importante aspecte, ce trebuie luate in seama pentru a putea asigura o ingrijire corespunzatoare perusilor. Cele mai multe boli ale pasarilor sunt puse pe seama unei diete inadecvate. Apa este un element indispensabil vietii si nici un organism nu poate trai fara ea. Cantitatea de apa necesara perusilor variaza in functie de tipul de hrana administrat. Lista semintelor cu care poate fi hranit un perus este destul de lunga, printre care cele mai importante sunt meiul, canepa sau ovazul.

Sanatatea perusilor

Chiar daca pe proprietarii de perusi nu-i incanta ideea ca perusii lor sa se imbolnaveasca, acestia se pot imbolnavi grav. Exista un numar mare de boli, pe care perusii le pot suferi. Cel mai important aspect este acela ca daca perusul tau este bolnav, trebuie sa-l duci neaparat la veterinar. Sistemul imunitar al unui perus este foarte slab, si chiar cea mai inofensiva infectie il poate omori. Ajutand perusul imediat, ii poate salva viata!. Proprietarii care detin mai multi perusi, ar trebui sa aiba cel putin o colivie de recuperare, unde pasarea bolnava poate fi tinuta. Picioare reci/fierbinti

Cu ajutorul temperaturii picioarelor, putem afla foarte usor starea de sanatate a perusilor. Masurarea temperaturii este foarte simplu de realizat, deoarece multor perusi le place sa stea pe degetele sau pe mana proprietarului. Cele mai bune rezultate sunt obtinute atunci cand pasarea este calma. Daca pasarea este suparata sau tocmai a zburat prin incapere, inima ii bate mai repede si temperatura picioarelor este mai mare ca de obicei. In concluzie ar trebui sa incerci sa masori temperatura, numai cand pasarea este relaxata si calma. Temparatura medie a corpului unui perus este in jur de 41 °C (in partea de jos a corpului), iar temperatura picioarelor este in jur de 39 °C. Incearca sa te obisnuiesti cu temperatura unui perus sanatos, pentru ca in cazul in care perusul s-ar imbolnavi, sa iti dai seama si sa-l duci la veterinar.

Picioare fierbinti temporar

Daca picioarele sunt fierbinti, atunci temperatura perusului este mai mare de 40 °C. Acum priveste cu atentie penajul pasarii. Penele perusului sunt apropiate de corp? Pasarea isi tine aripile ca si cum ar sta pe un ou ? Atunci perusului ii este foarte cald. Vara , acest comportament este normal (este indicat sa-i asigurati o cadita cu apa ). O alta varianta, ar fi aceea ca perusul sa fi suferit un atac de panica. Picioare fierbinti pe o durata mai mare de timp


Daca picioarele perusui raman fierbinti mai mult timp, cel mai probabil motivul este o infectie la rinichi. Daca organismul pasarii nu este vindecat , in totalitate, din urma infectiei, corpul acesteia se supraincalzeste. Daca se intampla asa ceva, pasarea trebuie dusa imediat la veterinar. Aceasta boala, daca nu este tratata la timp, este mortala pentru pasare. Atentie! Perusii mai "dolofani", au picioarele mai calde. In acest caz, picioarele calde, nu reprezinta un motiv de alarmare.

Picioare reci temporar

Daca perusul are picioarele reci, din cand in cand, acesta poate fi stresat. O alta explicatie a picioarelor reci , poate fi aceea ca perusul sa fi facut baie. Daca penajul pasarii, chiar si picioarele, sunt ude, temperatura corpului este putin mai mica ca de obicei. In cateva minute, temparatura ar trebui sa creasca la loc, deci nu aveti vreun motiv de ingrijorare. Daca picioarele perusului sunt reci cateva minute, de mai multe ori pe zi, poate fi un semn de boala ( disturbari ale sistemului cardiovascular ). Este important sa duceti pasarea la veterinar, cand apar astfel de simptome.

Picioare reci pe o durata mai mare de timp

Cand picioarele perusului sunt reci, mereu, pasarea pare apatica, penele sunt pufoase si doarme mai mult decat o face in genaral, aceasta sufera, probabil, de o boala severa. In acest caz, este recomandat sa duceti pasarea la veterinar.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 1
anonim
ginuta 21 December 2010  
foarte interesant multumesc pt date
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.