Papagalii amorezi sunt grupati in noua specii, apartinand genului Agapornis, fiind preferati de iubitorii de animale, ca pasari de companie, datorita coloritului lor atractiv si a puternicei legaturi dintre perechi. Denumirea de Agapornis provine din limba greaca si inseamna “pasarea dragostei”. Opt dintre cele noua specii provin din Africa, iar a noua (Agapornis canus) provine din Madagascar.
Aceste pasari au corpul mic si indesat, coada scurta, ciocul rosu si ochii maro. Atat masculii, cat si femelele au penajul colorat in mare parte cu verde, la 6 dintre cele 9 specii neputandu-se diferentia vizual sexul: Agapornis roseicollis (amorezul cu fata de culoarea piersicii), Agapornis personata (amorezul mascat), Agapornis fischeri (amorezul Fischer), Agapornis lilianae (amorezul Nyasa), Agapornis nigrigenis (amorezul cu obraji negri) si Agapornis swinderniana (amorezul cu guler negru). La celelalte trei specii - Agapornis taranta (amorezul abisianian), Agapornis pullarius (amorezul cu fata rosie), Agapornis canus (amorezul de Madagascar) diferentele sunt date de culoarea fetei, care la masculi este rosu-oranj, iar la femela oranj. Masculii prezinta, de asemenea, o nuanta albastruie pe spate, aripile sunt negre pe partile inferioare, iar coada, verzui-galbena cu dungi rosii pe partea superioara, este neagra pe partea inferioara.
Cu toate ca majoritatea papagalilor sunt renumiti pentru relatiile stabile din cuplu, papagalul amorez si-a castigat reputatia de mare romantic, datorita exceptionalei apropieri dintre masculi si femele, care cuibaresc impreuna, doi cate doi si isi petrec ore in sir ciugulindu-se reciproc. Este recomandat sa achizitionati perechi din aceasta specie, desi faptul ca mor in cazul in care traiesc singuri, este un mit. Adevarul este ca, odata formata o pereche, aceasta nu se mai desparte niciodata.
Papagalii amorezi ajung la o lungime de 13-17 cm si ating o greutate de 10-60 grame. Durata medie de viata este de 10-15 ani. In afara perioadei de imperechere papagalii Agapornis traiesc in grupuri de peste 30 de indivizi, care, in timpul zilei, pleca in cautarea hranei, parcurgand distante mari. Dupa ce se hranesc - cu seminte, fructe, in principal – se intorc in cuiburi.
O caracteristica ciudata a acestor pasari este ca se pot atarna de crengile copacilor cu capul in jos, asemenea liliecilor. In aceasta pozitie obisnuiesc sa se ciuguleasca reciproc.
Sunt foarte activi si foarte galagiosi si le place foarte mult sa faca baie. De aceea, in cazul in care aveti papagali amorezi, este bine sa le luati o cadita speciala pentru pasari si sa le o umpleti cu apa calduta.
am doi papagali ,femela are niste puncte rosii in frunte asta inseamna ca trebuie sa cloceasca oua .iam cumparat o cusca speciala care am agatato la usa coliviei si am pus rumegus in ea abia astept sa faca oua a da si leam pus si o cadita cu apa calduta.Oare cate oua vor clocii?
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.