206 poze   44404 vizite

date despre nimfe tot ce trb sa stiti

Cea mai mica specie de papagali cacadu, Nymphicus hollandicus reprezinta o adavarata miniatura. Este o pasare endemica din Australia, dar poate fi foarte des intalnita in casele oamenilor, ca pasare de colivie, fiind usor de intretinut. Dupa perus - Melopsittacus undulatus, specie de papagal mic, cu coada lunga - papagalul nimfa este al doilea ca popularitate in randul iubitorilor de pasari de companie.

Numele speciei - Nymphicus - provine din limba greaca si inseamna mireasa. Reprezentantii speciei cresc in lungime pana la 40 de cm., au o greutate cuprinsa intre 90 si 110 grame si o durata de viata de 14-20 de ani. Trasatura distinctiva a nimfei este creasta sa erectila, in functie de care poate fi apreciata starea pasarii: creasta este verticala cand pasarea este speriata sau excitata, usor oblica atunci cand este relaxata si turtita aproape de cap cand este suparata sau defensiva. Creasta poate fi turtita, dar nu lipita de cap, ci cu penele orientate pe spate si in exterior, atunci cand papagalul flirteaza cu partenerul. Coada este prevazuta cu pene lungi, cantarind aproape jumatate din greutatea totala a pasarii.

Coloratura penajului este, in mare parte, gri, cu dungi albe pe marginea exterioara a fiecarei aripi. Capul masculului este galben sau alb, in timp ce femela are capul gri deschis, ambele sexe prezinta doua cercuri portocalii sau rosii in obraji, aproape de urechi. Coloratura obrajilor este mai vie si mai vibranta la masculii adulti si mai stinsa la femele, diferenta intre sexe fancandu-se dupa aceasta caracteristica. Cea mai buna metoda de a deosebi un mascul de femela este, insa, coada; care la femela este mai colorata, avand forme tarcate pe ea.

Sunt unii dintre cei mai rapizi zburatori ai Australiei si pot vedea pana la 100 de cadre pe secunda (ochiul omenesc surpinde numai 16 cadre). In habitatul natural papagalii nimfa traiesc in stoluri, desfasurandu-si toate activitatile zilnice impreuna: se spala impreuna, mananca impreuna etc. Retineti ca papagalii nimfa nu pot trai decat impreuna. In gradinile zoologice in care aceste pasari se gasesc, o practica obisnuita este aceea de a amplasa peste tot oglizi, astfel incat sa le fie simulat spatiul natural de trai, mai exact stolul. Este recomandat sa achizitionati papagali nimfa in pereche, un aspect important al convietuirii lor fiind cel al igienei corporale. Pasarile isi aranjeaza si isi curata penajul reciproc, dedicand cel putin doua ore pe zi acestei activitati, timp in care fiecare pana este trasa prin cioc.

In general, se adapteaza bine oricarui mediu si nu sunt pasari sensibile. Se reproduc usor in captivitate. Nimfele sunt mature si pregatite de reproducere la varsta de 9 luni, dar nu este indicat sa le lasati sa cloceasca pana la varsta de 1 an. Depun intre 5-7 oua pe la interval de cate 2 zile, pe care vor incepe sa le cloceasca dupa al doilea ou, durata de clocire fiind de 18-21 de zile. Ouale vor fi clocite de ambii parteneri, pe rand. Puii vor sta 5 saptamani in cuib, iar dupa 3 saptamani vor fi capabili sa manance singuri si vor deveni independenti. Dupa noua luni vor capata penajul si coloratura finala.

Hrana este compusa, in mare parte, din seminte (de foarea soarelui, mei, canepa, iarba, castraveti, dovleac, lubenita, spanac etc.), insa au nevoie de fructe si legume pentru necesarul de vitamine. Puteti hrani nimfele cu salata verde, morcovi cu frunze, mere, porumb necopt, prune, visine, ardei si, chiar, biscuiti. Nu le dati alimente sarate, pentru ca le pot imbolnavi.

Nimfele sunt foarte atragatoare, prietenoase si pot invata sa vorbeasca sau sa imite sunetele pe care le aud cu regularitate. Imita foarte bine fluieratul. Sunt foarte galagioase, mai ales dimineata.
papagalul_nimfa
papagalul_nimfa

Comentarii album • 4
anonim
Teodor 22 November 2012  
Vand un pui de nimfa.Este cenusiu inchis cu puncte albe si fluiera foarte frumos.Sunt din Tulcea.iteodor77@yahoo.com Nimfele si perusi se inteleg bine,doar ca se mai cearta pe mancare si pe locul de dormit.Deci trebuie sa ai o voilera pentru ei.Nimfele traiesc si singure nu este nici o problema.Ei spun ca nu traiesc singure ca sa le faci bani la pet-shop-uri.Orice pasare exotica traieste singura dar la un moment dat este bine sa-i cumperi perechea pentru ca asa este normal dar nu este obligatoriu.
Raportează
anonim
diana 1 November 2012  
vreau sa imi cumpar o nimfa dar mai am 4 perusi nu e problema dar vreau sa stiu daca poate trai singura.am vazut una la petshop si era singura in colivie si nenea mia zis ca e blanda si toate alea. daca as pune si nimfa in colivia cu perusi(e mare are 1mlatime si 70 cm lungime)oare sar certa?
Raportează
anonim
georgi 27 June 2012  
am o intrebare si te rog sa int raspunzi de ce se cearta ...AM DOI FATA SI Baiat si se cearta !!!...ce ar trebui sa fac?
Raportează
ramona72 22 December 2010  
waw,mi-a placut,important
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.